Je kinderen, partner en huisgenoten thuis masseren

Op deze pagina: eerst wat tips over je massageruimte, geschikte kleding om te masseren en gemasseerd te worden, over massageolie en massagetafels.

Hiernaast aan de rechterkant vind je meer voor straks.


Wat kan er heerlijker zijn dan thuis je geliefde, vrienden, je kinderen, huisgenoten of familie eens te masseren. Ze te laten ontspannen, te laten voelen hoe het is om eens even niet gestresst te zijn. Ze aandacht te geven en in de watten te leggen.

Hoe je masseert hangt af van de soort massage die je geeft. Maar welke massagevorm je ook toepast, aan de volgende dingen zou je je in alle gevallen aandacht kunnen schenken.

De massageruimte

Veel ruimten thuis zijn met wat goede wil geschikt of geschikt te maken om te masseren. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je masseert schoon en opgeruimd is, met voldoende luchttoevoer en een aangename temperatuur. Een muziekje en een geurtje kunnen aan de gewenste sfeer van geborgenheid bijdragen.

Gebruik bij voorkeur geen wierook. Vaak is wierook voor massage te zwaar en het kan ongeschikt zijn voor mensen met ademproblemen. Dat geldt natuurlijk net zo voor de gemasseerde als de masseur! Laat liever een aromalampje branden met een aromatische olie, bijvoorbeeld lavendel. Een paar kaarsen kunnen de sfeer eveneens verhogen.

Zet de telefoon uit.

De masseur

Als masseur zorg je natuurlijk voor een schoon lichaam, schone handen en een frisse adem. Doe sieraden en je horloge af. Zorg dat je warme handen hebt. Wrijf ze een tijdje stevig tegen elkaar. Daarmee laad je ze ook op met energie. En natuurlijk zorg je ervoor dat je kortgeknipte nagels zonder rafels hebt.

Je stemt je af op degene die je masseert. Als je healt masseer je met de intentie om te healen.

De gemasseerde

Natuurlijk zorg ook jij als gemasseerde voor een schoon lichaam. Doe sieraden af, vermijd parfums. Geef je over in vertrouwen en probeer te voelen, niet te denken. Zeg het als iets niet goed voelt maar laat het ook subtiel merken als de massage weldadig voor je voelt.

Geschikte kleding bij massage

Zowel jij als je partner dragen, als naakt behandelen niet gewenst of niet nodig is, loszittende, liefst katoenen, kleding.

Goede massage-olie

Als je massageolie gebruikt, zorg er dan voor dat die niet te vet is en dat de geur niet te opdringerig is en harmonieert met de geur die je eventueel brandt. Als basisolie kun je de neutrale en voedende zoete Amandelolie gebruiken. Meng daardoorheen wat druppels Aroma-olie. Welke aromaoliën je gebruikt hangt af van de soort massage die je geeft.

Elders op deze site vind je informatie over massageoliën.

Geef je partner na afloop een zachte en lekker warme handdoek om de olie wat weg te wrijven en een glaasje water.

Massagetafel of matras

Om thuis te masseren hoef je niet per se een professionele massagetafel te hebben. Let er wel op dat de massagetafel of -matras niet te hard is, maar zeker ook niet te zacht. Hij moet voldoende steun bieden zonder dat hij hard aanvoelt. Een Shiatsu-futon voldoet perfect, maar is eigenlijk alleen geschikt voor Shiatsu-massage.

Als je net begint met masseren of maar heel incidenteel masseert kun je misschien nog met een behangtafel (bouwmarkt) vooruit. Let er wel op, dat ie stevig staat en dat het blad niet kan wegglijden. Lijm of spijker daarom onder het blad wat latjes waar de toppen van de schragen in vallen. De afmeting van de plank is ongeveer 195 bij 65 cm. Wat breder is voor de ontvanger vaak wat prettiger, maar kijk wel of je dan, gezien je lengte, als masseur nog makkelijk kunt werken.
De hoogte van zo'n geimproviseerde massagetafel is echter vaak verre van ideaal. Daardoor loop je als masseur kans om rugklachten te krijgen. Een pijnlijke of vermoeide rug leidt je aandacht af van de massage en bovendien: het kan toch niet de bedoelig zijn dat iemand die je net hebt gemasseerd jou daarna van je rugpijn af moet helpen :-).

Het is daarom prettig als je een echte massagetafel ter beschikking hebt. We hebben tips voor de aanschaf van een massagetafel.

Warme doeken

Het voelt heerlijk als je het lichaam van de gemasseerde bedekt met een warme doek, liefst niet te zwaar en van katoen.

en verder:

Praat niet te teveel. Als je allebei je aandacht richt op wat er gebeurt geniet je veel intenser of is de behandeling indringender. Natuurlijk is het wel fijn als je elkaar af en toe wat feedback geeft.

Geef je partner een glaasje water na afloop. Het is lekker en het helpt om eventueel vrijkomende afvalstoffen af te voeren. Drink zo samen even wat, wees nog even stil samen.
Zorg ervoor de massage niet "dood" te praten. Als je nog wat wilt zeggen: een enkel woordje is vaak meer dan genoeg!

Belangrijke tips om thuis te masseren:

  • Als je partner een chemokuur ondergaat of geneesmiddelen tegen kanker gebruikt of diens conditie anderszins lichamelijk extra aandacht vraagt, vraag dan aan een arts welke oliën toelaatbaar zijn en of massage überhaupt aan te raden is.
  • Vermijd het masseren van spataderen, blauwe plekken, kneuzingen en open of ontstoken wonden.
  • Lees als je iemand die zwanger is gaat masseren eerst het artikel over zwangerschapsmassage en over het gebruik van bepaalde oliën.

Meer, véél meer over thuis masseren:


Deze tekst is ontleend aan onze site InnerNed. Op InnerNed vind je informatie over spiritualiteit, geneeswijzen en psychologische onderwerpen.

^ Terug naar boven