Zweedse massage

Zweedse massage is in het westen wel zo'n beetje de bekendste massagevorm. Over het algemeen wordt de Zweedse schermer en gymnastiekleraar Pehr Henrik Ling (1776-1839) gezien als grondlegger van de Zweedse massage. Recente inzichten duiden erop dat dit onterecht is. Het is de Nederlander Johan Georg Mezger (1838-1909) die de aan het Frans ontleende termen heeft geïntroduceerd om deze massagevorm te beschrijven.

Het systeem van Ling heette Swedish Movement System (Zweedse gymnastiek). De naam Swedish Movement System werd gedurende tweede helft van de 19e eeuw wel verbasterd tot Swedish Massage System (Zweedse massagesysteem). Mogelijk is hierdoor Ling zo lang geassocieerd met Zweedse massage.

In Zweden zelf wordt overigens de term Zweedse massage niet gebruikt.

(Bron: Wikipedia)

Op z'n Zweeds maak je langzame, glijdende bewegingen, kneed je en wrijf je, gewoonlijk met de bloedstroom mee richting hart, om de bloedcirculatie te stimuleren. Om gemakkelijker te kunnen masseren wordt meestal massageolie gebruikt.

Niet alleen de oppervlakkige huid wordt behandeld: ook de gewrichten worden gemasseerd. Ook daardoor kan de bloedsomloop worden gestimuleerd, ontspanning worden teweeg gebracht en de bewegingsvrijheid worden vergroot.

Tegenwoordig wordt westerse massage vaak gecombineerd met technieken die tot doel hebben de persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen, emotionele spanningen vrij te maken en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen.
Esalen en Zweeds/Esalen is daar een voorbeeld van.

Esalen

Bij deze modernere massagevorm gaat het niet in de eerste plaats om het ontspannen van spieren of het bevorderen van de bloedsomloop, maar meer om het bereiken van een diepe ontspanning, een grotere bewustwording en een algemeen gevoel van welbevinden.

Is Zweedse massage tamelijk stevig, Esalen werkt langzamer, ritmischer en schenkt meer aandacht aan de eenheid van lichaam en geest.

Massagepraktijken Zweedse massage

Naam praktijk Plaats Postcode
Mertinamassage Purmerend 1443 EC
Thaise Massage Suwannaphoom Venlo 5941 AS
Helende handen Amsterdam 1024 KG
Feelings Massage & Wellness praktijk Beuningen 6641 JS
Synergy Weelde (B) 2381
Massagepraktijk Bart Oldenzaal 7577 BR
Helena Massage en Reiki Dordrecht 3315 CV
Ramaya massages Eindhoven 5613 HD
Massagepraktijk Gewoon Doen! Amersfoort 3814 RV
Kahuna-Massage 's-Hertogenbosch 5224 TX
Massage en Wellness praktijk Totaliz Apeldoorn 7331 CB
Massage Nederland   1171 HS
MG massagetherapie Arnhem 6835 HB
Ontspanningsmassage Tilburg Tilburg 5043 LR
Massage en Wellness praktijk Totaliz Apeldoorn 7331 CB

 

^ Terug naar boven