Zwangerschapsmassage

Een zwangerschap is een unieke periode in jouw leven als aanstaand moeder. Terwijl er een kindje groeit in je buik, groeit ook het contact tussen jou en dit nieuwe leven. Massage gedurende de zwangerschap kan het contact tussen je baby en jou verrijken. Je ademhaling wordt dieper, je komt tot rust en wordt je meer bewust van je baby. De zorg die jij als aanstaand moeder aan jezelf besteedt, werkt door op je baby en je gezin.

Voordelen van zwangerschapsmassage

Massage is een geweldig goede manier om je op de bevalling voor te bereiden en om je te helpen je meer op je gemak te voelen bij de veranderingen in je lichaam. Verschillende klachten die tijdens een zwangerschap ontstaan, kunnen door massage op een zachte en doeltreffende manier verminderd worden.

Regelmatige massage tijdens de zwangerschap heeft een positieve werking op je (nacht)rust en op je lichaamsbewustzijn. Er worden minder stresshormonen aangemaakt en complicaties tijdens de bevalling kunnen verminderen.

Massage helpt ook bij rugklachten, verminderde bloedcirculatie, hoofdpijn, sinusklachten, misselijkheid, beenkrampen of restless legs, oedeem en verminderde stoelgang, dingen waar je misschien lastg van zou kunnen krijgen. Als je je  zorgen, maakt of alles wel goed zal gaan bij de bevalling en met de baby dan kun je die zorgen, die vaak voorkomen, bij een massage-behandeling ter sprake. In een wisselwerking met je masseur kunnen die zorgen langzaam verdwijnen.

Sommige ongemakken kunnen heel goed worden behandeld met specifieke massagevormen als Shiatsu of ayurvedische massage.

Posities bij zwangerschapsmassage

Er zijn verschillende posities om te masseren bij zwangerschap, waarbij de zijligging vaak de meest comfortabele is. Ondersteund met kussens is dit de veiligste manier om je te masseren. Soms is het nog mogelijk om in rugligging te masseren, waarbij ervoor gezorgd moet worden dat de vena cava (een holle ader die zorgt voor het terugvloeien van het bloed naar het hart) niet wordt beklemd door het gewicht van de baby op de ader. Het is dan voldoende  een kussentje onder je rechterzij te leggen, zodat je licht gedraaid ligt en de druk van de ader vermindert. Ook is het vaak prettig als je bovenlichaam met kussens wordt ondersteund.

Tijdens de bevalling

Ook tijdens de bevalling zelf kan massage zeer welkom zijn. Massage zorgt voor een extra aanmaak van oxytocine, het hormoon dat ervoor zorgt dat de bevalling goed kan verlopen. Als de therapeut ervaring heeft met bevallingen kan zij door acupressuur gerichte druk uitoefenen om je emotioneel en fysiek te ondersteunen.

In de kraamtijd en de periode erna

In de kraamtijd en de periode daarna is massage een manier om goed te herstellen van de emotionele en lichamelijke prestatie die je hebt geleverd, want zo mag je dat echt wel noemen. Pijnlijke spieren kunnen ontspannen, hoofd en lichaam komen tot rust en je energie komt weer terug. Bovendien is het heerlijk dat er in een sessie voor je wordt gezorgd in een tijd dat jij voornamelijk zorg aan het geven bent. Vrouwen hebben soms tot een jaar na de bevalling last van klachten als vermoeidheid, rugpijn en hoofdpijn. Massage kan deze klachten gemakkelijk en op een weldadige manier verlichten.

Hoewel massage niet in verband kan worden gebracht met een miskraam is het toch aan te raden met massage te wachten tot 13 weken zwangerschap.

De basis van dit artikel is geschreven door Mirjam Heemskerk, Manumanu-massage in Amsterdam (www.manu-manu.nl). E-mail: info(at)manu-manu(dot)nl en lichtelijk bewerkt door de redactie van deze website.

Thuis masseren

De ultieme intimiteit, thuis je zwangere partner masseren

Praktijken

Naam praktijk Plaats Postcode
ManuManu Massage voor vrouw en kind Amsterdam 1077 TV
Praktijk de Open Roos Volendam 1131 VV
Massage & Yogapraktijk Fijn! Nijmegen 6521 LD
Zwanger ben je samen Amsterdam 1086 ZJ
Novalis, praktijk voor kind en ouder Hazerswoude Rijndijk 2394 NR
De Oosterse Hand Lelystad 8226 DA
Massagewerk Utrecht Utrecht 3584 BG
Massagepraktijk Fria Tilburg 5536 SC
Witte Waterlelie wellness (Zwangerschapsmassagecursus) Lelystad 8226 LX
Angie's Wellness Schiedam 3112 DL
Colibrimassages Ter Heijde 2684 XL
Van top tot teen Tilburg 5011 JC
DP Therapie Nieuw-Bergen 5854 GK
MG massagetherapie Arnhem 6835 HB
Praktijk mijn lijf Huizen 1277 AS
Hand & Huid Apeldoorn 7321 LJ
De praktijk van Ans 's-Hertogenbosch 5216 HE
Massagepraktijk Aquamarijn Leidschendam 2264 KM
Pure L Beauticare Tilburg 5038 BN
Mirre praktijk voor Ayurveda en Natuurlijke geneeskunde Nijmegen 6622 BC
Massagepraktijk Antje Tardy Leeuwarden 8922 CM
Heidi Schellekens massage & bewustwording Utrecht 3522 TC
Massagepraktijk Herma "Lekker in je vel" Harfsen 7217 RJ
MamaSpa Etten-leur 4871 GS
Manon Jansen - Praktijk voor massage en bewustwording Rotterdam 3038 CB

 

^ Terug naar boven