Tuina massage: ook voor baby's peuters en kleuters

Tuina is een vorm van massage die zijn oorsprong heeft in de traditionele Chinese geneeswijze (TCM; Traditional Chinese Medicine). Tuina betekent: druk en wrijf.

In China wordt Tuina (uit te spreken als Twie na) al meer dan 2000 jaar toegepast als lichamelijke therapie. Vooral in Frankrijk en Amerika is Tuina bekend en geliefd om zijn therapeutische 'impact'. Het heeft dus ook in het westen zijn weg gevonden.

Bij Tuina gaat het er, net als bij de andere vormen van TCM om te zorgen dat er in je lichaam een uitgebalanceerde en vrije stroom van Qi, de levenskracht, is. Zo krijgt het lichaam de kans zichzelf te helen. Tuina kan ook prima preventief worden toegepast.

Bij Tuina wordt er, net als bij Shiatsu, druk uitgeoefend op bepaalde punten op de meridianen (energiebanen in je lichaam) om de stroom van Qi te beïnvloeden. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van allerlei handmanipulaties. Een Tuina behandeling kan daarnaast worden gecombineerd met kompressen en kruiden.

Tuina biedt als zelfstandige therapie door zijn verbinding met de eeuwenoude schat aan kennis binnen de Chinese geneeswijzen fantastische mogelijkheden om je lichaam weer in balans te brengen.

Geschiedenis van de Tuina massage

Bijna twee eeuwen voor Christus, in de Shang dynastie, werd Tuina al gebruikt om kinderziekten en spijsverteringsproblemen te genezen. In de zesde eeuw na Chr. was het onderdeel van het programma aan het Keizerlijk Medisch College. Het werd steeds belangrijker en ontwikkelde zich verder door. Gedurende de Qing dynastie werd Tuina echter, net als andere aspecten van de Chinese culturele erfenis, stevig onderdrukt. De communistische revolutie herstelde Tuina, samen met andere vormen van traditionele geneeskunde in ere.

Tegenwoordig is Tuina een belangrijk onderdeel van de Traditional Chinese Medicine aan de belangrijkste  Chinese medische universiteiten. Tuinatherapeuten moetgen aan dezelfde  hoge eisen voldoen als acupuncturisten en kruidendeskundigen. In China wordt Tuina net zo gewaardeerd waardering als de hier bekendere geneeswijzen zoals Shiatsu en acupunctuur.

Tuina verbetert de lichaamsstructuur en het spierstelse en het heeft een goede invloed op het zenuwstelsel. Daardoor kan de levensenergie weer door het lichaam stromen zoals het hoort, kan pijn worden bestreden en kan het bewegingsapparaat normaal functioneren.

Tuina verbetert de weerstand van het lichaam en verdrijft gifstoffen uit het lichaam.

Tuina is heel goed in te zetten bij bijvoorbeeld:

  • migraine,
  • ischias en andere vormen van chronische pijn.
  • Tuina is ook heel geschikt voor klachten die samenhangen met spier- en skeletproblemen en
  • klachten die samenhangen met chronische stress, waaronder spijsverteringsklachten en ademproblemen.

Tuina kan niet worden toegepast in het geval van botbreuken, open wonden of laesies.

Tuina is een stevige, maar ìn dat stevige en indringende, ook een milde massagevorm. Eigenlijk zou je het eens moeten ervaren om te kunnen begrijpen wat ik bedoel.

Tuina wordt vaak gebruikt om kleine kinderen (zo tot een jaar of zes) te helpen. In een kind is het meridiaansysteem nog niet volledig ontwikkeld. De energiepunten liggen erg dicht bij elkaar zodat die moeilijk afzonderlijk kunnen worden beïnvloed. Daarom is een meridiaanmassage als Tuina voor jongere kinderen beter geschikt dan bijvoorbeeld Shiatsu.

Deze tekst is ontleend aan onze andere site InnerNed. Op InnerNed vind je informatie over spiritualiteit, geneeswijzen en psychologische onderwerpen.

Heb je een praktijk op dit gebied? Je kunt je website hieronder gratis laten vermelden. Ga daarvoor  naar de Contactpagina.

Naam praktijk Plaats Postcode
Time4yourself Amsterdam 1087 DN

 

^ Terug naar boven