Postural Integration

 "Postural Integration" is een holistische, gespecialiseerde benadering voor het werken met de bodymind. Op een systematische manier wordt met adem, emotie, gedachte, weefsel en beweging gewerkt om het individu naar vrijheid en vitaliteit te begeleiden. De nadruk ligt op het reorganiseren van de fascialagen die het spierstelsel omhullen en coördineren.
De methode werd in de jaren '60 door Jack Painter ontworpen en sinds 1973 als professionele training verspreid over meer dan 20 landen van de vijf werelddelen, met duizenden beoefenaren.

Postural Integration helpt de persoon om chronische spanningen los te laten, en verzekert de harmonie van deze ontspanning door het bevrijden van de emoties en de ademhalingsblokkades. Bodyreading, ademhalingstechnieken, manipulatie van het bindweefsel, alsook (Body)Gestaltdialogen, acupressuur en 'fijne energie' worden samengebracht tot een therapeutisch symfoniewerk.

De interactie tussen beoefenaar en cliënt wordt gedurende het hele proces onderhouden op diverse niveaus: verbaal, via aanraking, oogcontact, gedeeld gevoel,....

De buitengewone kracht van Postural Integration ligt precies in deze bereidheid van cliënt en therapeut om op veel niveaus tegelijk te werken.
In de naam "Postural Integration", slaat "Postural" op het feit dat er gewerkt wordt aan het losmaken van rigiede lichaamshoudingen. "Integration" slaat op de mogelijkheid die we krijgen om via deze methode de energie die wordt vrijgemaakt als vrijheid en spiritualiteit in ons leven te integreren.

De rigiede houdingen ontstaan in onze dagelijkse omgang met de realiteit. Als kind zijn we soepel en spontaan, maar reeds vanaf de babytijd, en zelfs van voor de geboorte, reageren we op bedreigende stimuli met reflexen die lijken op een knipmes, d.w.z. armen en benen worden fors gebogen, de ogen samengeknepen, rug overstrekt. Het verstijvingsproces begint heel vroeg, en gaandeweg doorheen de ontwikkeling als kind, adolescent en volwassene wordt onze structuur meer en meer onbuigzaam. We komen terecht in wat we een 'harnas' of 'karakterpantser' kunnen noemen. Dit harnas is een configuratie van lichamelijke, emotionele en mentale vervormingen die de afweer van iemand weerspiegelt, tegen een werkelijkheid die als pijnlijk of gevaarlijk wordt waargenomen.
Als iemand te lijden heeft aan herhaalde aanvallen, zal hij defensies opwerpen tegen het gevaar ervan in de toekomst. Met het instandhouden van deze defensies echter, wordt niet alleen de gevaarlijke impuls geneutraliseerd, maar ook de beweeglijkheid en de spontaniteit.
We kunnen naar het beeld verwijzen van de middeleeuwse ridder die in zijn harnas bescherming vond, maar tegelijk in zijn bewegingen beperkt werd.
Wilhelm Reich, de oervader van de lichaamstherapie in het westen, zag het pantser als een serie starre ringen rond het lichaam, waarmee onze natuurlijke spontane beweging - een fijne vibratie van stromende energie en gevoel door ons lichaam- gebroken wordt.

Deze starre segmenten van gespannen bindweefsel en spieren rond de ogen, mond, keel, borst, middenrif, buik en bekken, bevatten elk een deel van ons karakter (de manier waarop we gewoonlijk met onszelf en de maatschappij omgaan). Bijvoorbeeld het bekken kan meer vooruitgeschoven zijn, de schouders kunnen afhangen of er kan sprake zijn van een holle rug en een uitgerekte nek. Reich zag het pantser als een samentrekking van het spierstelsel. Maar het pantser kan ook apathie zijn en bestaan uit weefsel dat slap en los is, zoals in het geval waarin we bijvoorbeeld niet langer reageren - uit angst - omdat er pijn kan op volgen
Postural Integration is een stapsgewijs proces. De methode is opgebouwd rond 10 etappes.

Meer.......

Postural Integration Massagepraktijken

Naam praktijk Plaats Postcode
Je lijfleven - Francis Welten Arnhem 6832 CR
Je lijfleven - Francis Welten Nijmegen 6512 GB

 

^ Terug naar boven