Massage op basis van de Ayurveda - tips en uitleg

De ayurvedische massage is een behandelmethode die deel uit maakt van het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda.

Ayurveda

Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem dat zo’n vijf zesduizend jaar geleden op schrift werd gesteld. Het is een holistisch systeem afkomstig uit India en betekent: kennis (veda) van het leven (ayus).

De 3 dosha’s Vata Pitta en Kapha opgebouwd uit de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde spelen een belangrijke rol in de ayurveda. Alles, mensen, seizoenen, leeftijden kunnen beschreven worden in termen van deze 3 bio-energieën.

Binnen de ayurveda betekent afwezigheid van ziekte niet dat je gezond bent. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s Vata (ether lucht), Pitta (vuur) en Kapha (water aarde) in balans zijn, de uitscheidingsproducten goed zijn, de geest rustig en in balans is, de weefsels normaal functioneren.

Ayurvedische massage

De Ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten en is het onderdeel van een behandel programma of als voorbereiding op de pancha karma, de vijfvoudige reinigingsmethode.

Een echte ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. De ayurvedische massage is een gehele lichaamsmassage waarbij dus ook het hoofd en gezicht meegenomen worden. Deze massage kenmerkt zich doordat er rekening wordt gehouden met de constitutie (dosha/prakruti) van de persoon en zijn/haar specifieke klachten (vrikruti)  en eventuele pijn in de vorm van massage techniek en de kruidenolie die gebruikt wordt.
De keuze voor specifieke oliën voor specifieke klachten als reuma (ama vata) en hoofdpijn werden al beschreven in de klassieke ayurvedische literatuur. De werking van oliën is gericht op het balanceren van de dosha´s en het reinigen van de weefsels en kanalen. Veel kruidenoliën zijn gebaseerd op een basisolie als sesamolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter) waar kruiden in verwerkt zijn. In sommige gevallen (kapha type klachten of personen) kan met droge kruiden gemasseerd worden.

In de meeste gevallen vindt ayurvedische massage plaats met de handen, soms met de voeten en in sommige gevallen (zoals voor reumatische aandoeningen, fibromyalgie) van therapeutische massage wordt gemasseerd met rijst of kruidenbundels.

De ayurvedische massage is over het algemeen een zachte massage waarbij de druk afgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt. Door de behandeling van de energiekanalen – de nadi’s - en de energiepunten genaamd marma’s heeft de ayurvedische massage een energetisch aspect. De masseur stemt middels meditatie af op de energie van de cliënt voor zij/hij de massage start.

De ayurvedische massage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de geest worden gestimuleerd. De massage:

  • Verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop
  • bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • draagt bij aan lichaamsbewustwording en verlichting van spierspanning
  • helpt bij klachten vermindering en oplossing zoals rugpijn, nekklachten, rsi, whiplash, reuma, stress, burnout, spijsverteringsklachten en hoofdpijn

De ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud en jong.  Er zijn wel een aantal contra-indicaties waarin wordt afgeraden om een (ayurvedische) massage te ondergaan: tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, bij kanker, bij koorts, direct na eten.

De ayurvedische massage is een weldaad voor lichaam en geest.

Ayurveda behandelpraktijken

Je kunt de website van je praktijk hier aanmelden.

Naam praktijk Plaats Postcode
Bunga Mas Praktijk voor Ayurveda en Yoga Amsterdam 1051 JL
Health&Happiness Leudal Roggel 6088 NP
Chaire: massage en yoga Enschede 7523 RE
Praktijk de Toermalijn Sommelsdijk 3245 AS
On your own Alphen aan den Rijn 2408 ME
Frida Dekker | massage en healing-reading praktijk Warmenhuizen 1749 BL
Elke dag massage Alphen aan den Rijn  2406 BZ
Goderrein Heilpraktijk Kanne-Riemst, Belgiƫ 3770 (B)
Praktijk Helende Handen Wijnaldum 8857 BG
Mirre praktijk voor Ayurveda en Natuurlijke geneeskunde Nijmegen 6622 BC
Ayurveda massage Barendrecht 2993 VM
Wellness Massage Uithoorn Uithoorn 1423 DT
Ayurvedische massage Gemert Gemert 5421 LN
Witte Waterlelie Lelystad 8226 LX
Innerzijn Amersfoort 3823 GH
Van top tot teen Tilburg 5011 JC
Ayurveda praktijk Nederweert Nederweert 6031 ED
Amala Ayurveda Tilburg 5012 KA
Ayurveda& beauty schoonheidssalon Natalja Sambrink Leeuwarden 8921 AM
Maureen Kessing Massage-op-Locatie Den Haag 2553 PP
Mertinamassage Purmerend 1443 EC
Pure L Beauticare Tilburg 5038 BN
Blue Lotus Hoorn 1628 RW
Praktijk De Bron 's Hertogenbosch 5237 LL
Yogapraktijk Janine Eindhoven 5643 PC
Massage Nederland Amsterdam  
Ayurveda Twente Hengevelde 7496 AC
Bela Ayurvedisch Centrum Eindhoven Eindhoven 5611 EJ
Semita,praktijk voor natuurgeneeskunde, Ayurvedischemassage Emmer-Compascuum 7881 NM
Enjoy Ontspanningsmassage Rijswijk Rijswijk 2282 CG

 

^ Terug naar boven