Over Chi, de levensenergie

In de Oosterse visie op de mens ben je, als je verwekt wordt, een veld van energie. Om en vanuit dat energie-veld wordt je lichaam gevormd. Zo ontsta je ook in een fysieke vorm. In eerste instantie ben je dus energie. Jij als energie èn de energie waaruit je bent ontstaan, zijn hetzelfde. Je lichaam wordt ook gevoed door die energie. In andere culturen wordt deze energie ook wel Prana, Ki of Elan Vital genoemd.

Als je jong bent maak je je daarover geen zorgen: die energie stroomt toch wel. Als je wat ouder wordt gaat dat allemaal wat minder makkelijk vanzelf. Tijd om "aan jezelf te werken" ? Nou nee, niet echt, werken is vaak het goede woord niet. Aandacht voor je lichaam en je geest is meestal genoeg. En als je dan merkt dat iets niet in balans is: onder andere Yoga, meditatie en Tai Chi zijn manieren om èn je lichaam èn je geest in balans te brengen en vitaal te houden.

Ook acupunctuur en daarvan afgeleide massagevormen zoals Shiatsu en Tuina benaderen deze energie om je lichaam weer in balans te brengen

Hoe dat werkt? De energie stroomt door je lichaam via meridianen. Stel je die maar als een riviertje voor: de energie volgt daarbij letterlijk de weg van de minste weerstand. De Qi is in deze vergelijking het water in de rivier, het water dat je doet leven. Als de stroom wordt gehinderd, als er ergens te weinig of juist teveel water stroomt (dus als je ziek bent) dan kan de stroom worden beinvloed. Dat gebeurt op de acupunctuurpunten die zich op de meridianen bevinden.

Acupunctuur, Shiatsu en Polariteitsmassage bijvoorbeeld zijn gericht op het beinvloeden van de energiestroom.


Deze tekst is ontleend aan onze site InnerNed. Op InnerNed vind je informatie over spiritualiteit, geneeswijzen en psychologische onderwerpen.

^ Terug naar boven