Oosterse en energetische massagetechnieken

Over aura's, chakra's en chi: de basisbeginselen van de holistische, energetische massagevormen


Een belangrijk kenmerk van oosterse massagevormen is de manier waarop tegen de mens als wezen wordt aangekeken. Werkt Westerse massage vooral op spieren en spiergroepen of op de huid, oosterse vormen beschouwen de mens meer als een eenheid van lichaam en geest. Deze massagevormen zijn daar een uitdrukking van.

Masseren als holistische benadering van de mens

In de oosterse visie bestaat het hele universum uit energie. Alle verschijnselen in het universum en op aarde zijn uitdrukkingen van die energie. Het is allemaal dezelfde energie, alleen komt die in allerlei verschillende dichtheden voor.

Zo zijn je gedachten energie, is geluid of een boom energie, ben jij energie. Als energie maak jij deel uit van het oneindige energieveld in en om je heen. Zo bezien, als alles energie is, kun je ook alleen goed masseren als je degene die je masseert ziet als eenheid van lichaam en geest: een holistische benadering.

Aura's, Chakra's en Chi of Qi

De mens ontstaat uit energie. In en om een energetisch veld verdicht zich, vanaf de samensmelting van de eerste cellen, jouw lichaam.

Het lichaam blijft ook na de geboorte omgeven door energielagen: aura's en in het lichaam lopen allerlei banen waarin energie (Chi) in een meer geconcentreerde vorm stroomt: meridianen. Hiernaast in het menu kun je kiezen voor meer informatie over deze onderwerpen.

Door in te werken op plaatsen op het lichaam die de binnen- met de buitenwereld verbinden (chakra's en acupunctuurpunten), kunnen verstoringen in het lichaam worden opgeheven en kan de natuurlijke harmonie worden hersteld.

De tekst van deze inleiding is ontleend aan een andere site van ons: InnerNed. InnerNed is gewijd aan spiritualiteit, geneeswijzen en psychologische onderwerpen.

 

^ Terug naar boven